Éles bevetésen a Dusk és a Raven

 

Korábban már irtunk a Philips myGarden solar lámpáiról. Kíváncsiak voltunk, mit tudnak, a dekorációs és a hangulatfények mellett valóban alkalmasak lehetnek-e általános világításra is. A nyárindító közös céges grillezés épp kapóra jött, hogy használat közben is megismerkedjünk a termékcsalád mindkét modern stílusú, letisztult formavilágú tagjával. Ismerjük a Philips termékeinek kimagasló minőségét, a teszt eredménye azonban még minket is meglepett.

 

A Dusk elhelyezése

Az integrált napelemmel rendelkező Dusk egyáltalán nem igényel összeszerelést, csak a rögzítést kell megoldanunk. A termék telepítése kétféle módon lehetséges: A csomagban található csavarok segítségével beton aljzatba rögzíthetjük, vagy – a szintén tartozék tüskék segítségével – a földbe szúrva is telepíthetjük a lámpát. A rögzítés során igazán egyetlen nagyon fontos dologra kell figyelnünk: a Dusk-ot mindenképp olyan helyre szereljük, ahol éri napfény! Mi is egy kissé félreeső, füves területre építettük be, ahonnan a tervek szerint elég nagy területet világíthat majd be, mégsem lesz majd útban senkinek. A megfelelő hely kiválasztása után már nem volt nehéz dolgom: A leszúrható tüskét egyszerűen a földbe tapostam, amire ezután a lámpatestet a tartozék két darab csavar segítségével rögzítettem. A villámgyors telepítést követően a termék hátulján található gombot bekapcsoltam, ezzel a termék üzemkész állapotban volt.

 

Philips Dusk szerelése

Philips mygarden dusk

 

A Raven telepítése

A Dusktól eltérően a Raven különálló napelemes egységgel rendelkezik, aminek nagy előnye, hogy a fényt szolgáltató lámpatestet a napelemtől különállóan helyezhetjük el. Ez rendkívül hasznos azokban az esetekben, amikor a lámpa helyén nincs elegendő napfény, ami a működéshez nélkülözhetetlen energiát biztosítja. A különálló napelem miatt a szerelés ugyan kicsit bonyolultabb, ettől azonban nem kell megijedni, a Philips felhasználóbarát. A kertünkben van egy elég nagyra nőtt tujasor, amely nem csak a kíváncsi szemek elől rejti el a kert hátsó részét, de kellemes árnyékot is biztosít. Ez az árnyékos rész tökéletesnek tűnt arra, hogy a Raven lámpatestet oda telepítsük, hisz a tujasor másik oldalát egész délután éri nap, így biztosnak tűnt a napelem maximális feltöltése. Ráadásul a két kinézett hely elég közel van egymáshoz, a két egység közötti távolság nem volt több három méternél, ez pedig bőven belefért a holland mérnökök által szabott keretbe. A telepítés során ezt a behatároltságot éreztük a termék egyetlen hátrányának. Mivel a lámpán két és fél méternyi, a napelemes egységen pedig ötméternyi vezeték van, a két egység legfeljebb hét és fél méter távolságra helyezhető el egymástól. Cserébe a vezeték vízmentesen szigetelt, így végleges telepítés esetén egy védőcső segítségével akár a föld alatt is elhelyezhető.

Mi azonban a teszt során nem bajlódtunk ezzel, csak a Dusknál már begyakorolt mozdulatsort követve telepítettük a termékcsalád másik lámpáját is: tüske leszúr, lámpatest felcsavaroz, újabb tüske, napelemes egység, kapcsoló átkapcsol, kész. Az egész művelet nem tartott tovább három percnél. Nem is volt utána más dolgunk, mint várni a vendégeket és az alkonyatot.

Összességében mindkét típusnak megvan tehát a maga előnye, praktikuma. Míg a Dusk a villámgyors telepítésnek köszönhetően igazán szabadon elhelyezhető és nagyon mobil, addig a Raven olyan helyeken is elhelyezhető, ahová korábban nem telepíthettünk solar lámpákat, mert nem süt oda a nap.

 

Philips raven szerelése

Raven és a napelemes egység

 

Az eredmény

Közben szép lassan elkezdtek szállingózni a munkatársak, a parázson sültek a húsok, mindannyian jól éreztük magunkat, hamar eltelt az idő, besötétedett. A hatás pedig megdöbbentő volt. A két lámpa fényárba borította az egész kertet! Egyikünk sem látott még napelemes solar lámpát így világítani. Meglepetésünket csak fokozta, hogy a Dusk a maga 1,5 watt teljesítményű led fényforrásával fényerő tekintetében nem sokkal maradt el a Raventől, amiben egy bivalyerős, 4,5 watt teljesítményű led világít. A Raven fénye inkább csak telítettebbnek, árnyékmentesebbnek tűnt, mintsem erősebbnek. A két lámpa fénye pedig még órákig nem gyengült érezhetően.

 

Philips mygarden Raven

Philips mygarden dusk

Raven és Dusk világít

Erős led fény

 

Összegzés

A teszt tehát abszolút sikerrel zárult, munkatársaimmal együtt azt gondolom, a Philips myGarden napelemmel működő kerti lámpáit nem lehet egy lapon említeni a korábban megismert solarlámpákkal, amelyek inkább csak dekorációs célt szolgálnak. Mind a Raven, mind a Dusk alkalmas általános kültéri, kerti világításra, ami nagyon hasznos, ha környezettudatosak vagyunk, és akkor is, ha nem akarunk vagy nincs lehetőségünk elektromos hálózat kiépítésére.

 

Forrás: alkonylampa.hu