A LED világítás lehetőségei

 

LED-es megoldások az üzletekben

A vásárlás mára élményszerzéssé is vált. A világítás nagyon fontos szerepet játszik az élmény megteremtésében, legyen szó akár kicsi és divatos butikról, akár nagy bevásárlóközpontról. A LED-es megoldások különösen jól alkalmazhatók boltokban. A segítségükkel megvalósítható hatások – amelyek a kiugróan drámaitól az izgalmasig és vonzóig terjedhetnek – nagymértékben hozzájárulnak a vásárlási élmény kiteljesedéséhez. A LED-es világítási megoldások képesek kiemelni és vonzóvá, érdekessé tenni az egyes termékeket, de különböző hangulatok megteremtésére is alkalmasak, így tökéletes vásárlási élményt biztosíthatnak.

A LED-es világítási rendszerek annyira jól alakíthatók és olyan rugalmasak, hogy egyazon világítási rendszerrel csaknem korlátlan számú hatást, hangulatot és környezetet lehet létrehozni. A LED-ek rendkívül hosszú élettartamának, valamint magas hatásfokának köszönhetően jelentős megtakarítás érhető el az energiaköltségek terén. Mivel a világítás beállítása nem igényel fizikai műveletet, a vásárlók zavarása gyakorlatilag teljesen kiküszöbölhető. Ezzel növekszik a forgalom, a költségek pedig jelentősen csökkennek.

LED-es megoldások az irodákban

DayWave, Arup, AmszterdamKorábban az irodák világításának kialakításakor az volt a fő szempont, hogy a megvilágítás szintje mindenhol egyenletes legyen. Napjainkban azonban egyre inkább teret hódít az a megközelítés, hogy a hatékonyság jelentősen fokozható a kiegyensúlyozottabb, az egyes funkciókhoz illeszkedő világítással. A számítógépek képernyőjén tapasztalható tükröződés idővel fárasztóvá válik a dolgozók számára, az ebből fakadó koncentrációcsökkenéssel pedig a hatékonyság is romlik.

A LED alapú világítási megoldások nem csupán rugalmasak és állíthatóak – például a napszaknak megfelelően változó megvilágítással kellemesebbé tehetik az alkalmazottak munkakörülményeit, így teljesítményük is növekszik. Ezek a megoldások az energia- és a karbantartási költségek jelentős csökkenését is eredményezik.

LED-es megoldások a szállodákban

LED-es megoldások a szállodákbanA szállodák, illetve éttermek világításának megvalósítása nem könnyű feladat. A szállodákban például folyamatos világítási megoldásokra van szükség a folyosókon és a recepción. A világításnak emellett széles beállítási tartománnyal is kell rendelkeznie annak érdekében, hogy barátságos, biztonságot sugárzó és kényelmes hangulatot lehessen teremteni a szálloda vendégei számára.

A LED-es megoldások képesek kellemes és otthonos hangulatot teremteni. Mindezt úgy, hogy segítségükkel jelentősen csökkenthetők az energia- és a karbantartási költségek. A LED-es megoldásokkal a hangulatok folyamatosan változó palettáját is létre lehet hozni, amelyen minden egyes hangulat adott pillanathoz és felhasználáshoz van igazítva. A felhasználók számára ugyanilyen fontos a LED-es rendszerek alacsony fenntartási igénye, amely jelentősen csökkenti az üzemeltetési költségeket.

Kültéri LED-es megoldások

A városi világítással kapcsolatos elvárások folyamatosan megváltoznak. A városi világításnak már nem csupán annyi a feladata, hogy megfelelő mennyiségű fényt biztosítson az utcákon a jó látási viszonyok és a biztonság érdekében. A világítás napjainkban egyre inkább olyan éjszakai környezet kialakítására szolgál, amely új karaktert ad a városnak, átértelmezi a lakosok és a város kapcsolatát, és vonzóbbá teszi a települést az emberek számára.

A LED-es megoldások a lehetőségek egyedülállóan széles tárházát kínálják a városi környezetek izgalmas és gyakorlatias megvilágításához. Ezen megoldások kiváló állíthatósága lehetővé teszi a világítástervezők számára, hogy a múltban elterjedt statikus megoldások helyett rugalmas világítási környezeteket alakíthassanak ki, amelyek akár az időjárás vagy az évszak szerint is változhatnak, az állami ünnepek alkalmával pedig különlegesen ünnepélyes hangulatot képesek teremteni. Mindezt úgy, hogy az energiafogyasztás még így is csak töredéke a hagyományos világítási technikákra jellemző értékeknek.